woensdag 21 januari 2009

President Barack Obama


Wie is Barack Obama?

Barack Hussein Obama II is sinds 20 januari 2009 de president van de Verenigde Staten. Obama is de 44ste president Verenigde Staten. Wat hem zo bijzonder maakt als president is dat hij de eerste Afro-Amrikaanse is in deze functie.

Tussen 3 januari 2005 en 16 november 2008 was Obama lid van de Senaat als vertegenwoordiger van de staat Illinois. Daarvoor was hij staatssenator in de wetgevende vergadering van zijn thuisstaat.

Uitspraken van Obama: Yes we can en Change we can believe in

Wat zijn de standunten van Barack Obama?


Economie
Huishoudens compenseren voor gestegen energiekosten door belastingverhoging op incidentele winsten van bedrijven. Terugdraaien van belastingverlaging Bush, lagere belasting voor inkomens onder $250.000. afschaffing inkomstenbelasting voor senioren met minder dan $50.000 per jaar. Meer wederkerigheid in handelsakkoorden. Openbreken NAFTA.

Energie
Olie-importen uit Midden-Oosten en Venezuela in 10 jaar naar nul. In 2012, 10 procent elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen, tot 25 procent in 2025. In 2050, 80 procent minder uitstoot van broeikasgassen. VS moeten voortouw nemen in tegengaan klimaatverandering.

Midden-Oosten
Gefaseerde terugtrekking van meeste troepen uit Irak, voltooid in zomer 2010. Onvoorwaardelijke, directe onderhandelingen met Iran.

Veiligheid

Grotere rol voor diplomatie, meer samenwerking met bondgenoten. Herziening van militaire contracten met particuliere bedrijven. Alle grote defensieprojecten opnieuw tegen het licht houden.

Gezondheidszorg
Instelling van publieke basisverzekering, verplicht voor kinderen. Open en transparante markt voor verzekeringen. Grote werkgevers moeten meebetalen aan zorgkosten personeel. Investeren in informatietechnologie om kosten gezondheidszorg te drukken.

Abortus
Keuze voor abortus is een recht waar niet aan getornd mag worden. Meer voorlichting om ongewilde zwangerschap te voorkomen.

Immigratie

Betere controles op illegale werknemers en zwaardere sancties voor bedrijven die ze inhuren. Illegalen die Engels spreken kunnen na betaling van een boete een verblijfsvergunning aanvragen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten